15 maja 2021 r. gastronomia może przyjmować klientów na zewnątrz, tak zwanych ogródkach lokalowych. Jesteśmy w Jastrzębiej Górze, deszcz nieco się wzmaga, więc aby usiąść i wypić choćby kawę może być trudno. A jednak na wysokości, nie tylko zadania, staje cukiernia Zielona Weranda. Wchodzimy do środka, zamawiamy i kierujemy się w kierunku schodów.
Zewnętrznym ogródkiem w Zielonej Werandzie jest zadaszone pomieszczenie otwarte, gdzie szeroko otwarto okna. Zachowane względy bezpieczeństwa, odstępy między stolikami. Znajdujemy w roku jeden dla siebie. Zasiadamy, za chwilę podane zostanie nasze zamówienie. Prowadzimy przy stoliku konkurs na najlepsze ciasto. Zwycięzcę zabierzemy na wynos, będzie pełnił rolę tortu podczas kameralnej rodzinnej uroczystości.
Bomby kalorycznej słodkości
Pierwsza Banoffee Tarta, czyli banany zatopione w toffi z kremem mascarpone. Wszystko to w kruchym cieście. Składniki są idealnie dobrane, co sprawia, że wszystko nie jest słodsze od bananów, krem dzięki mascarpone jest delikatny, a na koniec dostajemy smak toffi. Łyk czarnej kawy z ekspresu i czas na drugą próbę.
Słynne ciastka Oreo można znaleźć już w lodach, a jak smakuje z sernikiem? Upieczony na ciemnym cieście, o delikatnej masie sera. Próbuje kawałek, drugi i nachodzi mnie myśl, że kiedyś wyznacznikiem dobrego sernika była ilość rodzynek. Te jednak straciły swą popularność, w przeciwieństwie do ciastek Oreo. Taka pokoleniowa zmiana dodatkowych, całkiem udana.
A może coś z kokosem? Czyli sernik w stylu raffaello. Na delikatniejszym, jasnym cieście nie nachalny w swej słodkości. Wysoko oceniony przez całą trójkę, dodatkowy kawałek wychodzi z nami z Zielonej werandy.
Gofry z bitą śmietaną
Utarło się, że wypoczywając nad polskim morzem, małym co nieco są gofry. Oczywiście wysoka cena nie idzie w parze z jakością. Dlatego tym bardziej warto prowadzić rankingi miejsc gdzie stanąć w kolejce i zjeść świeżego, smacznego gofra, a które miejsca omijać. To jak ze smażalniami ryb. Polecenia to najmocniejsza siła napędowa miejsc, które chcą dać klientom dobrą jakość.
Gofry z bitą śmietaną w cukierni Zielona Weranda są jak najbardziej godne polecenia. Przyznam, że przy takiej ofercie oryginalnych, kuszących podniebienie ciast decydować się na gofry jest nie do końca zrozumiałe, dużo tracimy, ale trzymajmy się zasady kto co lubi i na co ma ochotę.
W cukierni Zielona Weranda w Jastrzębiej Górze napijecie się dobrej kawy. Mała czarna z ekspresu, sprawdziła się doskonale, równoważąc kubkom smakowym nadmiar słodkości. Nie wiem jak w szczycie sezonu, ale w majowe południe. Zielona Weranda sprawdziła się doskonale.
___
Cukiernia Zielona Weranda, Jastrzębia Góra, Polska, maj 2021
zdjęcia: źródło własne